nedelja, 23. November 2014

Drava poplavlja po Mariboru; zaradi narasle Drave v Avstriji poplavljen Labot

Drava na območju Mestne občine Maribor poplavlja praktično po celem toku, z izjemo samega mesta, je za STA pojasnil vodja mariborske službe za zaščito in reševanje Slobodan Stojanović. Po besedah tehničnega direktorja Dravskih elektrarn Andreja Tumpeja ima reka Drava v tem trenutku že pretok 2700 kubičnih metrov na sekundo.

Stojanović je razložil, da poplavlja od hidroelektrarne pri Bresternici do Koblerjevega zaliva in Melja, pa naprej proti Malečniku, Zrkovcih in Dogošah. Voda je dosegla tudi že nekatere hiše oziroma njihove kletne prostore, je pojasnil, pričakuje pa, da bo poplavljenih še več objektov. Na terenu je sedaj okoli 150 gasilcev in pripadnikov civilne zaščite.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je doslej največji izmerjen pretok Drave dosegel 2600 kubičnih metrov na sekundo, in sicer leta 1965. Kot pravi Tumpej, gre torej za stoletne vode.

Tumpej je pojasnil, da so obvestilo o visokem pretoku Drave, ki ogroža Maribor in druge okoliške občine, poslali že zjutraj ob 4.30 uri. Od takrat naprej pa so se zadeve stopnjevale. Ob 9.05 uri je pretok Drave, v katero se zlivajo tudi hudourniki s Pohorja in Kozjaka, znašal 1500 kubičnih metrov na sekundo, 15 minut kasneje pa že 1700 kubičnih metrov na sekundo. Ob 11.30 uri je pretok že presegel 2400 kubičnih metrov, zdaj pa se pretok že umirja.

Tumpej je še dodal, da so jih iz avstrijskih dravskih hidroelektrarn že zjutraj obvestili o povečanem pretoku Drave, zato so na vse svoje objekte poslali strokovne posadke, ki skrbijo, da ne bi prišlo do okvar na napravah, ki bi razmere še poslabšale. Po oceni Tumpeja pa lahko Dravske elektrarne obvladujejo samo določeno količino vode.

Drava v Avstriji prestopila bregove: Poplavljen kraj Labot

Zaradi naraščanja reke Drave, ki je prestopila bregove, je povsem poplavljen kraj Labot na avstrijskem Koroškem tik ob meji s Slovenijo. Celoten kraj so zaprli za promet; na mestnem trgu je voda visoka kar en meter, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Vodostaj Drave medtem še narašča.

Prebivalce Labota so pozvali, naj se umaknejo v višja nadstropja ali pa naj, po potrebi, domove povsem zapustijo. Posredujejo gasilci v čolnih, ki rešujejo ljudi, ki jih je zajela poplavna voda, piše APA.

Po navedbah pristojnih deželnih oblasti je pretok Drave okoli 2400 kubičnih metrov na sekundo, medtem ko je običajno 280 kubičnih metrov na sekundo. Vodostaj je z običajnih dveh metrov narasel na 6,3 metra in še narašča. Poplave, kakršne so današnje, naj bi se dogajale le približno vsakih sto let, še piše APA.

Zapora prometa v Labotu je pomenila tudi zaprtje mejnega prehoda s Slovenijo, še poroča APA.

Avstrijska družba za upravljanje s hidroelektrarnami je sicer danes ob 12. uri v Slovenijo spustila okoli 2000 kubičnih metrov vode na sekundo, s čimer se je nevarnost za poplavljanje Drave v Sloveniji še povečala.

Drugod na avstrijskem Koroškem se razmere medtem umirjajo in poteka odstranjevanje posledic poplav. Cesta preko prelaza Ljubelj je sicer še zaprta, a naj bi jo popoldne odprli.

STA
Bobo

Komentarji Število komentarjev: 2

Zapornice so odprli pripadniki komunisticne partije, da bi Slovenijo odplaknili na balkan!

" J ": Poplave reke Drave so bile nazadnje leta 1965 ,ko smo izpred deroče vode zadnji moment rešili živino.To ni šala , ker je sedanji pretok v sekundi za 600 večji od takratnega.
Tebe bo odplaknilo ,ker se norčuješ iz resnih problemov in težav ljudi, ki bodo tokrat spet prizadeti !Škoda bo ogromna.

Pred pisanjem komentarjev je smiselno prebrati pravno obvestilo. Urednišvo Reporter.si bo po svoji presoji sporna sporočila izbrisalo in po potrebi posameznim avtorjem odvzelo možnost pisanja.

Opozorilo: po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Reporter bo pomagal pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bo k temu pozvan s strani pristojnih organov.

2008 - 2012 Vse pravice pridržane, Prava smer, d.o.o.Avtorji