ponedeljek, 24. November 2014

Ameriški Slovenci so se poslovili od pokojnega škofa Gregorija Rožmana

Ameriški in kanadski Slovenci so se včeraj v frančiškanskem samostanu v Lemontu pri Chicagu poslovili od pokojnega ljubljanskega škofa Gregorija Rožmana, katerega posmrtni ostanki se v naslednjih dneh po 68 letih izgnanstva vračajo v domovino. Pokopali ga bodo v soboto 13. aprila v ljubljanski stolnici.

Poslovilne slovesnosti so se udeležili ameriški Slovenci iz različnih krajev ZDA in Kanade, sveto mašo pa je daroval upokojeni pomožni škof iz Clevelanda Edvard Pevec, ob pomoči upokojenega pomožnega škofa Chicaga Johna Gormana in ljubljanskega pomožnega škofa Antona Jamnika.

Jamnik je na slovesnosti prebral zahvalno pismo ljubljanskega nadškofa in metropolita Antona Stresa. "Gospod je sprejel njegovo žrtev in ga 16. novembra 1959 poklical k sebi. Očetje frančiškani ste ga z odprtimi rokami sprejeli medse in danes bi vam rad izrekel iskreno besedo zahvale za vso skrb in pozornost, ki ste jo vsa leta izkazovali njegovemu zadnjemu prebivališču in spominu."

"Ob romanjih k Mariji pomagaj v Lemont ste rojaki iz ZDA in Kanade prišli vsako leto na grob škofa Rožmana in pri njegovem grobu ste utrjevali zvestobo katoliški veri, slovenstvu in demokraciji. A tudi verno ljudstvo v ljubljanski škofiji, kjer je bil nadpastir kar 30 let, ga je že dolgo želelo imeti med seboj. Svobodni časi za katere je škof molil, da bi zasijali slovenski domovini, so se uresničili. Zato želimo sedaj izpolniti njegovo željo in pravico, da njegovo mrtvo telo čaka slavo vstajenja v domači zemlji," je med drugim sporočil Stres.

Na vprašanje o občutkih ameriških Slovencev zaradi selitve Rožmana v domovino je Jamnik povedal, da razume tudi njihovo žalost, še posebej starejše generacije, ki ga je poznala. "Hkrati ob tem je tudi veselje, da se bo končno izpolnila njegova poslednja želja, da bo pokopan v domovini in stolnici, kjer je bil škof," je dejal Jamnik.

"Kjerkoli je pokopan nas povezuje. V veri v Kristusa smo si vedno blizu, ker sem prepričan, da je naš priprošnik pri Bogu. Slovenci bodo še vedno prihajali v Lemont, v te ameriške Brezje, se zbirali in molili. Hkrati bo to čudovita priložnost, da ameriški Slovenci velikokrat pridejo v Slovenijo, kjer bo grobnica, da ga obiščejo in obiščejo tudi svojo domovino," je dejal Jamnik.

Na vprašanje o tem, koga pričakujejo na pogrebu v Sloveniji, pa je Jamnik odgovoril, da ni bilo posebnih vabil. "Dejanje želimo narediti res na pietetni ravni z močno dimenzijo vere v luči vstajenja. Vrata stolnice bodo odprta za vse. Mislim, da posebnih vabil ne bo. Vsak bo imel priložnost, da se od njega poslovi od 9. do 15. ure v soboto, 13 aprila. Potem bo dostojanstven pogreb v luči hvaležnosti, da je škof pokopan v ljubljanski stolnici," je povedal Jamnik.

STA
TU SŠK

Komentarji Število komentarjev: 5

Slika za %user

Ajej, zdaj pa bomo cele dneve poslušali o temu. Kdo bo vse to plačal, prevoz, pogreb, a gre vse na državne stroške?

Huby, ne skrbi, vse to bo plačal CK ZKS , da bo vsaj delno začel popravljati napake, ki jih je napravil v preteklih letih.

Slika za %user

Glede dejanj Rožmana so si mnenja deljena. Če je res bil velik domoljub, ne bi nikoli smel biti zraven prisege okupatorju. Prav tako ne bi smel sodelovati z fašisti. On je seveda sodelaval, zato da je obvaroval premoženje RKC. Za narod se mu je fučkalo.

Avid gamers wholesale jerseys that are die hard baseball fans will jerseys love what nfl shop Sony Computer Entertainment is about to release. If you loved the action and intense competition in MLB 11, then you will be able to enhance that love with MLB 12. MLB 12: The Show will be very much like the seemingly real life plays seen in MLB 11, but if you missed MLB 11, you will be able to enjoy it again with new and improved enhance features. MLB 12: The Show will take MLB 11 to the next level, including all MLB teams, rosters, and even the stadiums from upcoming cheap nfl jerseys season. What can you expect from MLB 12: The Show?

Hubertfast bi si lahko kdaj vzel v roke kakšno knjigo, ki jo ne napisala dr. Tamara Griesser Pečar, še posebej bi mu priporočal knjigo Razdvojeni narod. Tam tudi dokaj jasno opisuje razmere in način podtikanja, ki ga je okupator uporabil v primeru Rožmana.
Zanimiva mu bo morda celo razlaga o domobranski prisegi!

Pred pisanjem komentarjev je smiselno prebrati pravno obvestilo. Urednišvo Reporter.si bo po svoji presoji sporna sporočila izbrisalo in po potrebi posameznim avtorjem odvzelo možnost pisanja.

Opozorilo: po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Reporter bo pomagal pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bo k temu pozvan s strani pristojnih organov.

2008 - 2012 Vse pravice pridržane, Prava smer, d.o.o.Avtorji