Ameriški Slovenci so se poslovili od pokojnega škofa Gregorija Rožmana

Ameriški in kanadski Slovenci so se včeraj v frančiškanskem samostanu v Lemontu pri Chicagu poslovili od pokojnega ljubljanskega škofa Gregorija Rožmana, katerega posmrtni ostanki se v naslednjih dneh po 68 letih izgnanstva vračajo v domovino. Pokopali ga bodo v soboto 13. aprila v ljubljanski stolnici.

8. April 2013, ob 07:00 (posodobljeno: 11. December 2014, ob 15:42)

Poslovilne slovesnosti so se udeležili ameriški Slovenci iz različnih krajev ZDA in Kanade, sveto mašo pa je daroval upokojeni pomožni škof iz Clevelanda Edvard Pevec, ob pomoči upokojenega pomožnega škofa Chicaga Johna Gormana in ljubljanskega pomožnega škofa Antona Jamnika.

Jamnik je na slovesnosti prebral zahvalno pismo ljubljanskega nadškofa in metropolita Antona Stresa. "Gospod je sprejel njegovo žrtev in ga 16. novembra 1959 poklical k sebi. Očetje frančiškani ste ga z odprtimi rokami sprejeli medse in danes bi vam rad izrekel iskreno besedo zahvale za vso skrb in pozornost, ki ste jo vsa leta izkazovali njegovemu zadnjemu prebivališču in spominu."

"Ob romanjih k Mariji pomagaj v Lemont ste rojaki iz ZDA in Kanade prišli vsako leto na grob škofa Rožmana in pri njegovem grobu ste utrjevali zvestobo katoliški veri, slovenstvu in demokraciji. A tudi verno ljudstvo v ljubljanski škofiji, kjer je bil nadpastir kar 30 let, ga je že dolgo želelo imeti med seboj. Svobodni časi za katere je škof molil, da bi zasijali slovenski domovini, so se uresničili. Zato želimo sedaj izpolniti njegovo željo in pravico, da njegovo mrtvo telo čaka slavo vstajenja v domači zemlji," je med drugim sporočil Stres.

Na vprašanje o občutkih ameriških Slovencev zaradi selitve Rožmana v domovino je Jamnik povedal, da razume tudi njihovo žalost, še posebej starejše generacije, ki ga je poznala. "Hkrati ob tem je tudi veselje, da se bo končno izpolnila njegova poslednja želja, da bo pokopan v domovini in stolnici, kjer je bil škof," je dejal Jamnik.

"Kjerkoli je pokopan nas povezuje. V veri v Kristusa smo si vedno blizu, ker sem prepričan, da je naš priprošnik pri Bogu. Slovenci bodo še vedno prihajali v Lemont, v te ameriške Brezje, se zbirali in molili. Hkrati bo to čudovita priložnost, da ameriški Slovenci velikokrat pridejo v Slovenijo, kjer bo grobnica, da ga obiščejo in obiščejo tudi svojo domovino," je dejal Jamnik.

Na vprašanje o tem, koga pričakujejo na pogrebu v Sloveniji, pa je Jamnik odgovoril, da ni bilo posebnih vabil. "Dejanje želimo narediti res na pietetni ravni z močno dimenzijo vere v luči vstajenja. Vrata stolnice bodo odprta za vse. Mislim, da posebnih vabil ne bo. Vsak bo imel priložnost, da se od njega poslovi od 9. do 15. ure v soboto, 13 aprila. Potem bo dostojanstven pogreb v luči hvaležnosti, da je škof pokopan v ljubljanski stolnici," je povedal Jamnik.

Komentarji

Ta naša vlada samo deli svojim, potem pa v parlamentu AB nesramno svojo porabo obeša na prejšnjo vlado. Da so malo prikrili svoje delovanje, se je za narod zgodila "Hilda", kako priročno, namesto da bi narod razmišljal kako nam zadolžujejo državo v oblake in se izmišljujejo vedno nove dajatve.
V pravosodnem kurniku bi petelini najraje uvedli kurje samoupravljanje! Saj, nenazadnje kure vedo, kaj hočejo petelini! Zato jim je treba dati le popolno imuniteto za vse kar delajo, pa bodo petelini vedno lahko brez vsake konkretne odgovornosti uveljavljali tudi svoja nezakonita hotenja! Kaj so sodniki naredili v primeru povezav sodišč s stečajnimi upravitelji? Nič! Kako namreava Masleša izvršiti tisto, kar od njega preičakuje država? Ne namerava! Kure pa kokodakajo, kot kikirikajo petelini!

S komentiranjem soglašate s splošnimi pravili komentiranja na portalu Reporter.

Ogledov 241
Komentarjev: 0

Preberite še

Anketa

Je sodelovanje finančne ministrice Mateje Vraničar Erman v kultu Zdrava atmosfera problematično?