stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To so novi programski standardi, ki se jih bodo morali držati na RTVS

Deli na:
To so novi programski standardi, ki se jih bodo morali držati na RTVS

Ksenija Horvat in Zvezdan Martić - Foto: Sašo Radej

Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je včeraj soglasno sprejel programske standarde RTVS. Dokument obsega vrednote javnega medija, upravičena pričakovanja raznolikega občinstva in zaveze programskih ustvarjalcev h kakovostni medijski produkciji v skladu s profesionalnimi in etičnimi standardi.

Dokument med zavezami programskih ustvarjalk in ustvarjalcev navaja denimo natančnost, nepristranskost in jezikovno dovršenost v sporočanju dejstev. Izogibajo se senzacionalizmu in se zavezujejo, da se bodo izogibali vsem oblikam nasprotja interesov. Prav tako so zavezani k spoštovanju prepovedi sodelovanja v plačani promociji in oglaševanju ter prepovedi vsebinskega ali poslovnega sodelovanja z organizacijami, o katerih poročajo, je navedeno.

Med vrednotami javnega medija so naštete denimo univerzalnost, neodvisnost in avtonomnost. Z namenom, da bi RTVS izpolnjevala upravičena pričakovanja javnosti, pa upošteva pluralni in večkulturni značaj slovenske družbe. Glede na to zagotavlja program, ki vključuje raznolikost mnenj in stališč, sprejema različnost, politična in verska prepričanja ljudi in prispeva k strpnosti ter posreduje vrednote, ki pomagajo ustvarjati soglasje o temeljnih vprašanjih družbe.

V krajši razpravi je Ilinka Todorovski, ki jo je v svet RTVS izvolil svet delavcev RTVS, izrazila zadovoljstvo, da so prišli do novih programskih standardov. Po 18 letih od sprejetja dozdajšnjih je bil po njenem mnenju že čas za nove.


Dokument je začel veljati včeraj. S tem prenehajo veljati programski standardi iz leta 2006. Spoštovanje teh standardov je obvezno določilo vsake pogodbe o delu, ki jo sklene RTVS.

Sicer pa so na seji obravnavali tudi nekatere druge teme. Predsednik uprave RTVS Zvezdan Martić je povedal, da pogodba z uradom za narodnosti, po kateri bi bilo javnemu zavodu v skladu z zagotovilom vlade nakazanih deset milijonov evrov za sofinanciranje radijskih in TV programov za narodne manjšine, še ni podpisana.

Ob nezadovoljstvu programskih delavcev z delovanjem novega produkcijskega sistema Dalet pa je pojasnil, da tudi v primeru, če bi imeli na voljo neomejene finančne in kadrovske vire, tega ne bi mogli zelo hitro rešiti. Taki sistemi namreč za uvajanje potrebujejo vsaj eno leto. A po pogovorih s pristojnimi v produkciji "črnine na ekranih" ne pričakuje, je bil optimističen.

Prav tako so se dotaknili dogajanja na Radiu Maribor, kjer novinarji ne zaupajo več svojemu odgovornemu uredniku Robertu Levsteku. Direktor Radia Slovenija Mirko Štular je povedal, da bo izrekanje novinarjev o njem v četrtek, po velikonočnih praznikih pa bo lahko glede na rezultat izrekanja naredil naslednji korak.