volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Hana Huljić in Petar Grašo 1 Njena.si

Petar Grašo bo že drugič postal očka

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NSi podala idejo, ob kateri se smeje Janši

Deli na:
NSi podala idejo, ob kateri se smeje Janši

Janez Cigler Kralj - Foto: Primož Lavre

Poslanska skupina NSi je v DZ vložila predlog zakona, po katerem bi vlada kandidata za evropskega komisarja predlagala ob soglasju najmanj petih slovenskih evropskih poslancev, je danes sporočil vodja skupine Janez Cigler Kralj. Po besedah evroposlanke iz vrsti NSi Ljudmile Novak bi kandidat s tem med drugim pridobil na kredibilnosti.

Postopek imenovanja komisarja v Sloveniji trenutno ni dober, slovenska politika pa pri tem vsakič znova pade na zrelostnem izpitu, je na tiskovni konferenci dejal podpredsednik NSi. "Kažejo se vedno znova neka politična preigravanja, dogovori v ozadju, boj za politični prestiž," je ocenil.

Med drugim je opozoril na "nezadovoljstvo koalicijskih partnerjev", potem ko je Svoboda minuli teden na festivalu stranke za kandidata predlagala Tomaža Vesela. Njeni koalicijski partnerici SD in Levica sta po lastnih navedbah za to izvedeli iz medijev. V odzivu sta sporočili, da gre težko za skupnega kandidata koalicije. Kot je dejal Cigler Kralj, se NSi ob vložitvi predloga zakona sicer ne opredeljuje glede kandidata Svobode.

"Slovenija je majhna država, za majhno državo članico EU je ključno, da so vsi predstavniki Slovenije na evropski ravni med seboj povezani in na drugi strani, da imajo tudi visoko podporo in stik z ljudmi, s svojimi volivci," je poudaril Cigler Kralj in pojasnil, da je NSi zato v predlogu predvidela, da bi vlada kandidata predlagala na način, da bi morala pri tem dobiti soglasje večine oz. najmanj petih slovenskih evroposlancev, saj so ti neposredno izvoljeni.


Po njegovih besedah Slovenija s takim postopkom ne bi bila prva v EU, saj podobnega že prakticirajo v Litvi. Na vprašanje, zakaj so se za predlog zakona na to temo odločili sedaj, pa je Cigler Kralj dejal, da se jim je zdelo, da je zdaj to najbolj aktualno in da lahko zajamejo najširši del strokovne ter siceršnje javnosti.

Predlog je podprla evropska poslanka Ljudmila Novak (EPP/NSi). Po njeni oceni bi se namreč tako kandidatu med drugim povečala kredibilnost, saj so evroposlanci neposredno izvoljeni. Pri tem je izpostavila, da so identičen predlog v NSi dali že pred leti.

Dodala je, da so evropski komisarji načeloma zastopniki celotne EU in niso vezani samo na svojo državo, ter izrazila upanje, da se bo zaradi predloga v DZ vnela razprava o postopku izbire oz. o tem, kaj pomeni, če nekoga predlaga zgolj ena stranka, ali pa če ima ta podporo tako koalicije kot poslancev Evropskega parlamenta.

Tudi ona je poudarila, da pri tem ne gre za opredeljevanje do kandidata Svobode, ampak za razpravo o načinu njegove izbire.