stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Najbolje smo sodelovali z Janševo vlado,« je izjavljal kandidat za šefa SD – kaj na to porečejo antijanšisti v stranki?

Deli na:
»Najbolje smo sodelovali z Janševo vlado,« je izjavljal kandidat za šefa SD – kaj na to porečejo antijanšisti v stranki?

Ajdovski župan Tadej Beočanin kandidira za predsednika SD - Foto: Sašo Švigelj

Soglasje h kandidaturi za predsednika SD so dali vodja poslanske skupine Jani Prednik, evropski poslanec Milan Brglez in ajdovski župan Tadej Beočanin. Sedanja predsednica Tanja Fajon se poslavlja od funkcije, želi pa ostati zunanja ministrica.

Prav tako soglasja ni dal gospodarski minister Matjaž Han, najbolj priljubljeni politik SD in tudi najbolj priljubljeni minister vlade Roberta Goloba, ki ga mnogi želijo na vrhu stranke. Podobno se za kandidaturo za najvišjo funkcijo tudi nista odločila minister za kohezijo Aleksander Jevšek in pravosodna ministrica Andreja Katič, slednja se poteguje za podpredsednico stranke.

Do kongresa 13. aprila se lahko še kaj spremeni, kateri od kandidatov lahko umakne soglasje, lahko se pojavi tudi kakšen nov kandidat, vendar bo v tem primeru moral pridobiti predhodno podporo najmanj tretjine delegatov. Po naših informacijah v stranki potekajo intenzivni pogovori o tem, da bi našli najboljšega kandidata za predsednika, pod katerim bi se nato poenotili.

Najbolje smo sodelovali z Janševo vlado, Gibanju Svoboda pa se dogaja tisto, kar se je že podobnim predhodnikom

Možno je tudi, da bodo na kongresu izvolili predsednika za prehodno obdobje, nato pa po evropskih volitvah, če ne bodo dobili nobenega poslanca, ali pa tik pred državnimi volitvami spet novega, pri čemer se največkrat omenja Han, ki ga tokrat ni med kandidati za nobeno funkcijo. Med aktualnimi kandidati je težko predvideti, kdo uživa največjo podporo v stranki.

V javnosti sta najbolj znana Brglez in Prednik, Beočanin pa je bolj znan v lokalnem okolju. Slednji je tudi v zelo dobrih odnosih s politično desnico, saj si njegove izvolitve želi prvak NSI Matej Tonin, župan Beočanin pa je v lokalnem glasilu pohvalil Janševo vlado, s katero so najbolje sodelovali. Tudi Prednik ima povezave z desnico po koroških podjetjih, ki so ga podpirala med volilno kampanjo. Znan pa je po izjavi, da je stranka izgubila vonj, okus in barvo ter postala nevidna.

Večkrat je tudi kritičen do vlade Roberta Goloba, nazadnje ji je ponagajal, ko ni podprl hitre obravnave zakona, s katero bi razdelili računalnike, ki jih je kupila ministrica Emilija Stojmenova Duh.Zato v največji vladni stranki ne bi bili navdušeni, če bi prevzel SD. Najbolj veseli bi bili Brgleza, ki so ga podprli na predsedniških volitvah, kjer se mu ni uspelo prebiti v drugi krog, a je dobil več kot 15 odstotkov glasov, o čemer lahko SD za zdaj še sanja.

Noben od sedanjih kandidatov ne namerava v vlado: Prednik bi ostal vodja poslanske skupine, Beočanin župan, Brglez pa si želi vnovične izvolitve za evropskega poslanca, pri čemer je njegova največja konkurenca Matjaž Nemec, ki naj bi bil nosilec liste. Po drugi strani pa je bil Brglez pred petimi leti izvoljen s prednostnimi glasovi, zato bi bil lahko problem, če kot predsednik stranke tokrat ne bi bil. Da predsednika stranke ne bo v vladi, je za koalicijo lahko problem, saj ne bo sodeloval na sejah vlade in se bodo morali z njim posebej dogovarjati.

Med znanimi kandidati za druge funkcije so Matjaž Nemec, Luka Goršek (predsednik Mladega foruma) in Damijan Zrim za podpredsednika, Andreja Katič, Meira Hot in Bojana Muršič za podpredsednico ter Dejan Prešiček, Sebastjan Selan (bivši direktor Sove) in Peter Bohinec (jeseniški župan) za glavnega tajnika.