volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Afera odslužene prostitutke: advokat Janeza Janše na ustavnem sodišču

Deli na:
Afera odslužene prostitutke: advokat Janeza Janše na ustavnem sodišču

Ustavni sodnik Klemen Jaklič - Foto: Primož Lavre

Ustavni sodnik Klemen Jaklič se je v sodbi ustavnega sodišča v zadevi »prostitutke« postavil v bran prvaku SDS Janezu Janši in se pri tem skliceval na razsodbo, v kateri so ustavni sodniki pritrdili v prid zdaj že pokojnega novinarja Saša Hribarja, ki je svojega nadrejenega javno označil za »turbo anus«.

Toda zadevi še zdaleč nista primerljivi, saj je Janša nosilec politične moči, medtem ko sta (bili) tarči njegovega žaljivega tvita novinarki, takšni sramotilni spletni napadi pa pomenijo tudi poskus utišanja kritičnih novinarskih glasov. Na to je v sodbah opozorilo tudi ustavno sodišče, ko je prisluhnilo Mojci Šetinc Pašek in Eugeniji Carl ter zavrnilo Janeza Janšo.

Ustavno sodišče je v zadevi odločalo dvakrat: najprej je 14. februarja ugodilo pritožbi zdaj že nekdanje novinarke TV Slovenija Mojce Šetinc Pašek na sodbo vrhovnega sodišča, ki je pritrdilo prvaku SDS Janezu Janši ter zavrnilo njen odškodninski zahtevek v višini 6000 evrov, mesec pozneje, 14. marca, pa so ustavni sodniki zavrnili Janševo pritožbo zoper sodbo vrhovnega sodišča, ki je v isti zadevi ugodilo novinarki Eugeniji Carl ter potrdilo predhodni sodbi okrožnega in višjega sodišča, ki sta ji odškodninski zahtevek priznali.

Vrhovni sodniki so v primeru Šetinc Paškove odločali 6. februarja 2020, senatu je predsedoval Rudi Štravs, člani pa so bili še Mateja Končina Peternel, Karmen Iglič Stroligo, Tomaž Pavčnik in Jan Zobec. Moški vrhovni sodniki so preglasovali ženski kolegici in menili, da ima politik v skladu z »razsvetljenskimi načeli« najširšo možno pravico do svobode govora.

Drugače pa so sklenili vrhovni sodniki, ki so v primeru Carlove odločali 1. septembra 2021, takrat je senat sicer vodil Jan Zobec, člani pa so bili še Nina Betetto, Mateja Končina Peternel, Vladimir Horvat in Tomaž Pavčnik. Tokrat se je novi moški član pridružil stališču ženskih kolegic in Janševo pritožbo zavrnil.



Tretjič so vrhovni sodniki o zadevi odločali 13. decembra lani, ko so zavrnili njegovo pritožbo v kazenski zadevi, v kateri je bil zaradi razžalitve novinark pravnomočno obsojen na pogojno kazen treh mesecev zapora. Senatu je predsedovala Marjeta Švab Širok, člani pa so bili Mitja Kozamernik, Aleksander Karakaš, Maja Baškovič in Franc Seljak.

Kot je znano, je Janša marca 2016 na tviterju zapisal, da »na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 €, drugo za 35 €,« ter dodal ključnik »Zvodnik Milan«, s čimer je meril na prvega predsednika države Milana Kučana.

A zadeva še ni končana, saj bodo ustavni sodniki odločali še o Janševi pritožbi zoper zavrnilno sodbo vrhovnega sodišča v kazenski zadevi. Poleg tega bodo morali še enkrat odločati vrhovni sodniki, ki so zavrnili Pašek Šetinčevo. Če ne bodo sledili ustavnemu sodišču, pa bo to najbrž odločalo še četrtič, medtem ko je v primeru Carlove zadeva v Sloveniji končana, možna oziroma celo verjetna je še pritožba na Evropsko sodišče za človekove pravice.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24