evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Raiven nocoj v evrovizijskem polfinalu

Deli na:
Raiven nocoj v evrovizijskem polfinalu

Raiven med vajo na evrovizijskem odru. - Foto: Sarah Louise Bennett/EBU

V Malmöju na jugu Švedske se nocoj ob 21. uri začenja prvi polfinalni večer letošnjega tekmovanja za pesem Evrovizije. Poleg slovenske predstavnice Raiven bodo nastopili še izvajalci oz. izvajalke iz 14 drugih držav. Drugi polfinalni večer 68. tekmovanja bo v četrtek, veliki finale pa v soboto.

Raiven bo s pesmijo Veronika v prvem polfinalnem večeru v Malmö Arena nastopila kot deveta. Poleg nje se bodo po izžrebanem vrstnem redu predstavili še Ciper, Srbija, Litva, Irska, Ukrajina, Poljska, Hrvaška, Islandija, Finska, Moldavija, Azerbajdžan, Avstralija, Portugalska in Luksemburg. Deset držav, ki bodo prejele največ glasov, se bo uvrstilo v sobotni veliki finale.

Drugi polfinalni večer bo v četrtek, ko se bodo prestavili Malta, Albanija, Grčija, Švica, Češka, Avstrija, Danska, Armenija, Latvija, San Marino, Gruzija, Belgija, Estonija, Izrael, Norveška in Nizozemska. Tudi v drugem polfinalnem večeru se bo v veliki finale uvrstilo deset držav z največ glasovi. V obeh predizborih bodo o nastopu v finalu odločali glasovi gledalcev in poslušalcev prek telefonskega in spletnega glasovanja.


Poleg 20 izbranih na dveh polfinalnih večerih imata nastop v finalu že zagotovljeni velika evrovizijska peterica (Španija, Italija, Francija, Velika Britanija in Nemčija) ter Švedska kot lanska gostiteljica.

Vse tri večere bo s komentatorskega mesta v Ljubljani evrovizijsko dogajanje na televiziji spremljala Mojca Mavec. Na radiu bo Evrovizijo spremljal Maj Valerij. Slovenske glasove na finalnem večeru bo v Malmö sporočila Lorella Flego.

Pesem Evrovizije švedski Malmö gosti po lanski zmagi švedske prestavnice Loreen s pesmijo Tattoo v britanskem Liverpoolu. Mesto že tretjič gosti evrovizijski izbor, doslej so ga pripravili že leta 1992 in 2013. Švedska sicer tekmovanje za pesem Evrovizije gosti sedmič. V prestolnici Stockholm je evrovizijski izbor potekal leta 1975, 2000 in 2016, v drugem največjem mestu Göteborgu pa leta 1985.