IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Hibridni solarni sistem: Kako deluje, kaj mi prinese in koliko stane?

Deli na:
Hibridni solarni sistem: Kako deluje, kaj mi prinese in koliko stane?

Hibridni solarni sistemi predstavljajo naprednejšo obliko tradicionalnih solarnih sistemov, saj združujejo prednosti fotovoltaičnih panelov s skladiščenjem energije v baterijah. Predstavljamo, kako deluje hibridni solarni sistem, kakšne koristi prinaša njegova uporaba in koliko stane njegova namestitev.

V današnjem svetu je že prav vsak med nami zavezan k temu, da svojo porabo električne energije ne le zmanjša, temveč v kar največji meri pokrije s pridelavo lastne elektrike iz naslova obnovljivih virov. Sončna energija namreč velja za enega najbolj trajnostnih virov energije, saj v primerjavi z ostalimi, prvenstveno pa z običajnim omrežjem, za katerim stojijo različni distributerji, na dolgi rok omogoča največji prihranek.

K temu, kot opozarjajo v podjetju Energen d.o.o., ki stoji za sončnimi elektrarnami blagovne znamke Vklopi sonce, je med drugim ogromno pripomogel nedavno spremenjen sistem obračunavanja električne energije, pridobljene iz obnovljivih virov.

Z njim je solarni trg namreč pridobil naprednejši fotovoltaični sistem, ki na eni strani uporabnikom sončnih elektrarn zagotavlja večji prihranek in na drugi tem istim omogoča večjo neodvisnost od javnega električnega omrežja.

Vprašanje, ali sončna elektrarna da ali ne tako postaja povsem irelevantno, ker se investicija nedvomno povrne vsakemu uporabniku.

Tisto, česar marsikdo še ne upošteva, pa je nujnost sodelovanja z načrtovalci, ki na temelju meritev doma, ocene porabe in nekaterih drugih dejavnikov podajo objektu ter potrebam prilagojeno, optimalno rešitev.

Hibridni solarni sistem

Sončna elektrarna obstaja v več različicah, osnovna razlika med njimi pa je v tem, da je za uporabo klasične sončne elektrarne potrebno soglasje, medtem ko za uporabo mikro oziroma t.i. balkonske sončne elektrarne soglasje ni potrebno. Slednja je zaradi svoje majhnosti izredno kompaktna in enostavna, namestiti pa jo je mogoče bodisi na balkon ali teraso bodisi na streho, steno ali vrtno površino.

Ko govorimo o hibirdnih sistemih, pa gre za večje, za samostojne ali na javno električno omrežje priključene sončne elektrarne, ki praviloma vključujejo baterijsko shranjevanje, s čimer je električna energija uporabniku zagotovljena tudi v času neugodnih vremenskih razmer, ko sonca ni dovolj (oblačnost, dež, sneg), in ponoči.

Inovacija v večini primerov deluje vzporedno z javnim električnim omrežjem, kar pomeni, da se ima gospodinjstvo neprestano možnost oskrbovati z energijo iz različnih virov – s strani solarnih modulov (sončne elektrarne), sistema za shranjevanje električne energije (hranilnik) in javnega omrežja.

Hibridna sončna elektrarna je sestavljena iz treh komponent:

1.    solarnih panelov, ki sončno svetlobo pretvarjajo v električno energijo,

2.    hibridnega razsmernika z nadzornim sistemom, ki enosmerni tok iz solarnih panelov pretvarja v uporaben izmenični tok in ob tem nadzoruje količino proizvedene ter porabljene energije, skladno s tem pa to usmerja do končnih porabnikov ali v hranilnik, kjer se električna energija shrani za kasnejšo rabo, in

3.    hranilnika električne energije, ki neporabljeno energijo shrani za kasnejšo uporabo.

Tovrstna sončna elektrarna premore izredno učinkovit nadzorni sistem, ki v primeru nezadostne proizvodnje električne energije manjkajočo elektriko v hranilniku energije samodejno nadomesti z elektriko iz javnega omrežja. In obratno.

V primeru prevelike proizvodnje električne energije to preusmeri v hranilnik, kjer se shrani za kasnejšo uporabo, v primeru izpada javnega omrežja pa hibridna sončna elektrarna predstavlja, čeprav začasen, povsem neodvisen in samozadosten vir električne energije.

Izbira optimalne sončne elektrarne

Pri postavitvi sončne elektrarne je ključno temeljito, strokovno načrtovanje tako velikosti kot kapacitete sončne elektrarne, pa tudi hranilnika. Iz tega razloga specialisti za energetske rešitve iz podjetja Energen, lastnika blagovne znamke Vklopi sonce, upoštevajo vse dejavnike, ki vplivajo na velikost in kapaciteto sončne elektrarne. Izvedejo torej meritve, da pridobijo realne dimenzije, izračunajo predvideno porabo energije glede na življenjske navade in število stanovalcev ter upoštevajo lego objekta, njegovo usmerjenost, obseg in tip porabnikov ter proračun.

Na ta način izračunajo optimalno velikost sončne elektrarne s hranilnikom, ki predstavlja ekonomsko povsem upravičeno investicijo, do povračila katere povprečno pride v nekaj letih (do desetih let).

Osnovna prednost prilagojene sončne elektrarne je, da sončna elektrarna ustrezne velikosti uporabniku zagotovi potrebno količino energije, medtem ko prevelika sončna elektrarna proizvede več energije kot jo uporabnik porabi (in shrani), premajhna pa njegovih potreb, nasprotno, ni zmožna kriti.

Tako sončna elektrarna, če ni prilagojena uporabniku, vložka v postavitev ne upraviči in obenem ne izpolni svojega namena.

Na splošno hibridni sistem predstavlja malenkost dražji vložek od klasičnega, a zagotavlja do 80 % samooskrbo in veliko večje prihranke ter varčevanje z energijo kakor večina drugih sistemov, s tem pa tudi bolj ali manj takojšen prehod v CO2 nevtralno prihodnost.

Imate vprašanje?

Ker hibridni sistem sončne elektrarne pri številnih vzbuja marsikatero vprašanje, so strokovnjaki v podjetju Energen, ki je razvilo balkonske sončne elektrarne Vklopi sonce, pripravili dodatna pojasnila.

Se pa z željo po več informacijah lahko kadarkoli zglasite tudi na njihovem sedežu v Celju oziroma zanje zaprosite po telefonu 041 676 218 ali elektronski pošti info@vklopisonce.si.

Kakšna je razlika med klasično sončno elektrarno, otočnim solarnim sistemom in hibridno sončno elektrarno?
Klasična sončna elektrarna (on-grid) za svoje delovanje mora biti priključena v omrežje, saj njeno delovanje brez električne napetosti iz omrežja ni mogoče. Poleg tega ta ne omogoča shranjevanja viška električne energije, njeno delovanje pa je ob neugodnih vremenskih razmerah in ponoči precej omejeno.

Otočni solarni sistem (off-grid) za razliko od klasične sončne elektrarne ni odvisen od javnega omrežja in omogoča popolno samooskrbo ter neodvisnost. Zahteva pa poseben prostor za hranilnike in dokaj drago opremo.

V primerjavi z obema, hibridna sončna elektrarna združuje najboljše lastnosti obeh in k njim dodaja še kakšno: uporabo električne energije iz naslova več virov, shranjevanje viška proizvedene energije in precejšnjo samooskrbnost oziroma neodvisnost.

Z dodatnimi vprašanji se obrnite na proizvajalca sončnih elektrarn Vklopi sonce.